Det började med Livet Bitch! studio

Det grundläggande teaterarbetet inför Dom där tjejerna började i Livet Bitch! studio som invigdes 21 mars 2017. En öppen teaterstudio dit teaterintresserade tjejer kom för att testa på teater, eller för att utvecklas som skådespelare. Vi lekte med olika improvisationer, gjorde statusövningar, övningar där vi tog plats med röst och kropp, experimenterade sceniskt utifrån normkritiska perspektiv samt bitchsnackade. Bitchsnacket handlade ofta om vad en upplevt i egenskap av att vara tjej och människa och ibland handlade det om aktuella händelser i samhället och gruppmedlemmarnas olika perspektiv på det. Till hösten hade vi ett gäng som dök upp varje vecka och som ville stå på scen i höstens föreställning. En del hade stått på scen förr, andra helt nya i teatersammanhang. Under ledning av regissören Rebecka Cardoso blev Livet Bitch! studio en repetitionsstudio som har repat intensivt inför den stundande urpremiären 25 november. 

 

Researcharbete – workshops och intervjuer under våren 2017

Under våren 2017 pågick även researcharbetet inför det som sedan blev den skrivna texten till Dom där tjejerna. Projektledarna gjorde djupintervjuer med tjejer, träffade grupper av tjejer på fritidsgårdar, besökte klasser för nyanlända, höll workshops, olika former av samtal, bakade, spelade spel och improviserade med olika grupper. Vi pratade om makt och inflytande och mycket mycket annat.

 

Scenografisamarbetet med Grafikens hus och Roxy Farhat

Under våren rekryterade vår samverkanspartner Grafikens hus konstnären Roxy Farhat för att leda scenografiarbetet i workshops tillsammans med konstintresserade unga tjejer. I slutet av augusti inleddes den praktiska delen av workshopen. Under fem intensiva workshoptillfällen träffades gruppen tillsammans med Roxy och en av projektledarna för Livet Bitch!.

Arbetet inleddes med en djupdykning kring vad scenografi är och kan vara. Därefter har manuset för föreställningen lästs och utifrån det har deltagarnas kreativa idéer fått scenbilden att växa fram. Deltagarna har tillsammans med Roxy utformat videokonstinslag där både  tekniska och konstnärliga färdigheter fått utvecklas. Livet Bitch! är stolta över att kunna presentera ett flertal unga scenografer som när föreställningen har premiär står som avsändare för den omfattande, konstnärliga och modiga scenbilden.

 

 

Det konstnärliga musiksamarbetet med Mezzopotelge

Under hösten 2017 kom det konstnärliga samarbetet med vår samverkanspartner Mezzopotelge igång på allvar med intensiva repetitioner. Då det är en produktion med många inblandade som går i skola och jobbar på andra håll har det varit många enskilda repetitioner med regissören Rebecka Cardoso. 4 november samlades hela ensemblen för ett första genomdrag av hela föreställningen. Att spela med Mezzopotelges livemusik gav skådespelarensemblen en enorm kraft trots en viss förvirring om var alla skulle stå, vara eller säga. Mezzopotelge debuterar i och med Dom där tjejerna som teatermusiker och Livet Bitch! testar för första gången livemusik i samklang med skådespelarna. Vi är stolta och glada att ha fantastiska musiker som Gabi Masso, Demir Aho, Yaakob Danho, Elias Aho och Elias Zazi med oss hela vägen upp på scen. 

På bilden ser ni musiker, skådespelare samt konstnärligt team.