Det började med Livet Bitch! studio

Det grundläggande teaterarbetet inför ”Dom där tjejerna” började i Livet Bitch! studio som invigdes 21 mars 2017. En öppen teaterstudio dit teaterintresserade tjejer kom för att testa på teater, eller för att utvecklas som skådespelare.

Det började med Livet Bitch! studio
Det började med Livet Bitch! studio

De lekte med olika improvisationer, gjorde statusövningar, övningar där de tog plats med röst och kropp, experimenterade sceniskt utifrån normkritiska perspektiv samt bitchsnackade. Bitchsnacket handlade ofta om vad en upplevt i egenskap av att vara tjej och människa och ibland handlade det om aktuella händelser i samhället och gruppmedlemmarnas olika perspektiv på det.

Till hösten hade de ett gäng som dök upp varje vecka och som ville stå på scen i höstens föreställning. En del hade stått på scen förr, andra helt nya i teatersammanhang. Under ledning av regissören Rebecka Cardoso blev Livet Bitch! studio en repetitionsstudio som repade intensivt inför den stundande urpremiären 25 november.

Researcharbete – workshops och intervjuer under våren 2017

Under våren 2017 pågick även researcharbetet inför det som sedan blev den skrivna texten till ”Dom där tjejerna”. Projektledarna gjorde djupintervjuer med tjejer, träffade grupper av tjejer på fritidsgårdar, besökte klasser för nyanlända, höll workshops, olika former av samtal, bakade, spelade spel och improviserade med olika grupper. De pratade om makt och inflytande och mycket mycket annat.

Scenografisamarbetet med Grafikens hus och Roxy Farhat

Under våren rekryterade deras samverkanspartner Grafikens hus konstnären Roxy Farhat för att leda scenografiarbetet i workshops tillsammans med konstintresserade unga tjejer. I slutet av augusti inleddes den praktiska delen av workshopen. Under fem intensiva workshoptillfällen träffades gruppen tillsammans med Roxy och en av projektledarna för Livet Bitch!.

Scenografisamarbetet med Grafikens hus och Roxy Farhat
Scenografisamarbetet med Grafikens hus och Roxy Farhat

Arbetet inleddes med en djupdykning kring vad scenografi är och kan vara. Därefter lästes manuset för föreställningen och utifrån det och deltagarnas kreativa idéer fick scenbilden att växa fram. Deltagarna tillsammans med Roxy utformade videokonstinslag där både tekniska och konstnärliga färdigheter fick utvecklas. Livet Bitch! var stolta över att kunna presentera ett flertal unga scenografer som när föreställningen hade premiär står som avsändare för den omfattande, konstnärliga och modiga scenbilden.

Det konstnärliga musiksamarbetet med Mezzopotelge

Under hösten 2017 kom det konstnärliga samarbetet med deras samverkanspartner Mezzopotelge igång på allvar med intensiva repetitioner. Då det var en produktion med många inblandade som går i skola och jobbar på andra håll var det varit många enskilda repetitioner med regissören Rebecka Cardoso. 4 november samlades hela ensemblen för ett första genomdrag av hela föreställningen.

På bilden ser ni musiker, skådespelare samt konstnärligt team.
På bilden ser ni musiker, skådespelare samt konstnärligt team.

Att spela med Mezzopotelges livemusik gav skådespelarensemblen en enorm kraft trots en viss förvirring om var alla skulle stå, vara eller säga. Mezzopotelge debuterade i och med ”Dom där tjejerna” som teatermusiker och Livet Bitch! testade för första gången livemusik i samklang med skådespelarna. De var stolta och glada att ha fantastiska musiker som Gabi Masso, Demir Aho, Yaakob Danho, Elias Aho och Elias Zazi med sig hela vägen upp på scen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *